Mercury Solutions

Primul sistem de alarmăcine l-a inventat şi în ce a constat…

Sistemul de alarmă a devenit un important instrument de intimidare a hoţilor. Multe case sunt dotate astăzi cu astfel de sisteme, precum şi majoritatea centrelor comerciale. Este poate greu de imaginat o lume fără această tehnologie, dar au fost vremuri în care sistemele de alarmă erau de domeniul ştiinţifico-fantasticului.

Sistemele de alarmă sunt folosite de secole. Totuşi, până la mijlocul secolului 19 aceste sisteme antifurt erau mai degraba simpliste. Un inventator englez pe nume Tildesley este creditat ca fiind inventatorul primului sistem de alarmă. Sistemul lui lega o serie de clopoţei la o încuietoare de uşă, astfel aceşti clopoţei începeau sa sune dacă cineva încerca să deschidă uşa.

Primul sistem de alarmă electric a fost patentat în 1858 de Edwin Holmes. Acesta a folosit tehnologii al căror pionier a fost Augustus Pope. Folosind o mică fabrică din Boston ca spaţiu de lucru, Holmes a conceput un sistem ce includea un arc care era ataşat la o uşă sau la o fereastră. Când fereastra sau uşa erau deschise, arcul se elibera făcând un circuit electric să se închidă.

Citeşte mai mult despre Edwin Holmes aici

Astăzi, majoritatea sistemelor de alarmă sunt cablate pentru a trimite un semnal direct unui serviciu de monitorizare, dar situaţia nu era aceeaşi pentru sistemul de alarmă electric original. Sistemul lui Holmes pur şi simplu suna un clopoţel, ceea ce avea ca scop avertizarea locatarilor sau a propietarului magazinului, despre efracţie. Zgomotul speriind de multe ori hoţii, iar aceştia dispăreau înainte de a fi observaţi.

Sistemul de alarmă al lui Holmes nu a devenit popular decât câteva decenii mai târziu. Publicul era iniţial sceptic cu privire la folosirea electricităţii ca mecanism de control al efracţiei. Acest lucru se va schimba o dată cu introducerea iluminatului public în anul 1880, care a sporit încrederea oamenilor în alte invenţii electrice.

Sistemul antifurt al lui Holmes a devenit în cele din urmă primul sistem legat direct la un centru de apelare urgenţe. Acest lucru s-a întâmplat în 1905, după ce compania American Telephone and Telegraph a cumpărat afacerea lui Holmes.